Kirjoittaja Aihe: Vinkkejä aloittelevaan polyamoriaan  (Luettu 1024 kertaa)

Poissa bbo

  • Viestejä: 1
Vinkkejä aloittelevaan polyamoriaan
« : Heinäkuu 07, 2018, 06:33:23 »
Hei,

10v naimisissa olon jälkeen olemme hieman pohtimassa polyamoriaa / avointa suhdetta. Netistä ja polyamoria.fi löytyy paljon tietoa siitä, mitä polyamoria on, mutta olin yllättynyt ettei juurikaan käytännön neuvoja.

Erityisesti kiinnostaisi vinkit aiheista, joita voisi olla hyvä keskustella/sopia ennen polyamorisen/avoimen suhteen aloittamista, sekä huomioita tyypillisistä sudenkuopista.

Kiitos.

Poissa The08058 (Markus Oja)

  • Ylläpitäjä
  • Viestejä: 87
Vs: Vinkkejä aloittelevaan polyamoriaan
« Vastaus #1 : Heinäkuu 12, 2018, 18:55:31 »
Moro

Hyvä kysymys. Vastaaminen tuohon ei ole yhtä helppoa, mutta yritetään.

Lyhyt vastaus:
Lukekaa yhdessä Veauxin ja Rickertin More Than Two ja Eastonin ja Hardyn Ethical Slut, jos englanti vain luonnistuu. Ellei luonnistu, "More Than Two"n suomennos on ilmestymässä nimellä "Kahta kauniimmin - opas eettiseen monisuhteisuuteen" tammikuussa 2019 ja sen voi ennakkotilata yhdistyksen sivuilta. Suomennamme tuota kirjaa juuri siksi, että niitä käytännön neuvoja olisi saatavilla suomeksi.

Pitempi vastaus:
Ensinnäkin teidän pitää tunnistaa mitä oikeasti haluatte yksilöinä ja tunnistaa itsenne yksilöiksi. Toisin sanoen kaivaa läheisriippuvuuden ilmenemistavat esille suhteessanne ja alkaa purkaa niitä, jotta voitte olla yksilöitä jotka ovat yhdessä sen sijaan että olisitte yksikkö. Tämä siksi, että läheisriippuvuus, kyvyttömyys olla yksin ja kyvyttömyys arvostaa omaa aikaa ovat helposti huomiotta jääviä jäävuoren huippuja suhdetta avattaessa.

Kykyä ja halua keskustella ihan kaikesta silloinkin ja erityisesti silloin, kun se on vaikeaa, tulee harjoitella. Polysuhteet elävät ja kaatuvat kommunikaation varassa. Tätä ei oikeasti voi korostaa liikaa.

Tunnetaitoja kannattaa harjoitella. Esim tunteista puhuminen, tunteiden hyväksyminen ja sen ymmärtäminen, että tunteet ovat jokaisen sisällä eikä kukaan voi saattaa ketään tuntemaan mitään mitä tämä ei tietoisesti tai tiedostamatta päätä tuntea. Esim. mustasukkaisuus ja kateus eivät johdu jostain mitä toinen tekee/teki vaan ne nousevat esiin, koska jokin (eikä välttämättä se teko edes) tökkii jotain heikkoa kohtaa sisälläsi. Kaikkien (ml. edellä mainitut) tunteiden tunteminen pitää olla hyväksyttyä sekä omasta että kumppanin puolesta.

Ajan omistaminen on jotain mitä pitää hahmottaa. Monesti pariskunnat ajattelevat, että vapaa-aika jne. vietetään lähtökohtaisesti yhdessä ikään kuin se olisi itsestään selvyys jota ei tarvitse ajatella. Se ajattelumalli pitää muuttaa siihen, että molemmat omistatte oman aikanne ja käytätte sitä niihin asioihin, jotka ovat teille yksilöinä tärkeitä. Ajan käyttö yhdessä on lahja, joka ei oikeuta vastaaviin lahjoihin tulevaisuudessa. Näin vältätte yhden keskeisen sudenkuopan, joka aiheuttaa monesti niin mustasukkaisuutta, kateutta, turhautumista, eroja kuin muitakin katastrofeja, ja osaatte arvostaa sitä aikaa yhdessä.

Miettikää mikä on teille kummallekin suhteessanne ja toisissanne tärkeää ja kertokaa se toisillenne. Ymmärtäkää mitä te arvostatte, mitä kumppani arvostaa ja huomioikaa niitä arvokkaita asioita. Se, että ymmärrätte mikä on teille tärkeää ja osaatte arvostaa sitä luo kiitollisuutta, joka on paras puolustus elämän vastoinkäymisissä olivat ne sitten ihmissuhteissa tai missä tahansa muuallakin. Brene Brown on kirjoittanut tästä hyviä kirjoja, jotka kannattaa lukea: Epätäydellisyyden lahjat, Uskalla haavoittua, Nouse vahvempana. Samalla voitte selkiyttää toisillenne miksi kumpikin teistä haluaa olla toisen kanssa.

Opetelkaa mitä eroa on rajoilla, säännöillä ja sopimuksilla. Pelkistäen: Rajat koskevat sinua itseäsi, suojaavat sinua fyysisesti ja psyykkisesti eikä niitä saa ylittää ilman lupaa eikä kukaan voi määritellä niitä puolestasi. Säännöt ovat jotain jota vaadit tai oletat jonkun toteuttavan ilman, että neuvottelet niistä hänen kanssaan: Kuten ei seksiä aviovuoteessa muiden kumppaneiden kanssa. Säännöt ovat lähtökohtaisesti huono tapa hallita mitään toimintaa, koska et voi eikä sinulla ole oikeutta kontrolloida muita ihmisiä ja ne maalaavat petoksen rajat. Sopimukset ovat jotain jota neuvotellaan yhdessä ja ne koskevat vain ja ainoastaan niitä ihmisiä, jotka osallisuvat neuvotteluun. Esim. edellä oleva sänkyesimerkki voisi olla pariskunnan sopimus, mutta muille kumppaneille se on sääntö, koska heidän kanssaan ei neuvoteltu siitä onko se heille ok vai onko se aviovuode se talon ainoa ja/tai paras paikka harrastaa seksiä. Huomioikaa kaikissa neuvotteluissanne mahdollisuus siihen, että uudet kumppanit voivat ja tulevat muuttamaan asioita ja suhteenne hajoaa ja rapautuu, jos olette kykenemättömiä neuvottelemaan asioista uudelleen ja jatkuvasti.

Opetelkaa luottamaan toisiinne ja siihen mitä sanotte. Jos käytätte epäsuoraa viestintää, opetelkaa tunnistamaan se ja alkakaa opetella siitä eroon. Mikään ei saa niin nopeasti asioita solmuun kuin epäsuorat viestit ja oletukset siitä miten toisen pitäisi toimia. Esim. Haluat mennä syömään rauhallisen illallisen kiinalaiseen ravintolaan kumppanisi kanssa. Epäsuora kysymys: "Haluatko syödä kiinalaista?" johon suora vastaus voi olla kyllä tai ei riippuen siitä tekeekö juuri mieli kiinalaista sillä hetkellä. Suora kysymys voisi olla vaikkapa "Minusta olisi ihana mennä lauantaina syömään rauhallinen illallinen kiinalaiseen ravintolaan. Niin kuin silloin seurustelu aikoina ja haluan viettää ihan kahden keskistä aikaa kanssasi. Mitä mieltä sinä olet?" jolloin vastaus voi olla melkein mitä vaan riippuen siitä mitä kumppani haluaa.

Järjestäkää taloutenne siten, että teillä on molemmilla omaa rahaa. Riitoja saa helposti aikaiseksi, kun itsellä ei ole edes treffejä tiedossa ja toinen käyttää yhteisen tilin rahoja treffailuun uudenkumppaninsa kanssa. Esimerkki Exel löytyy toisesta ketjusta tältä foorumilta.

Ymmärtäkää, että tulette tekemään virheitä ja satuttamaan toisianne/itseänne/muita ihmisiä ja olkaa myötätuntoisia itsellenne/toisillenne/muille kun näin käy.

Yrittäkää tunnistaa monogaamisia ajattelumalleja itsestänne, nostakaa niitä esiin ja ryhtykää tietoisesti murtamaan niitä. Monisuhteisuus on meinaan aika pelottavaa teille molemmille, jos jommankumman tai molempien takaraivossa kyttää kokoajan pelko siitä, että "Nyt kun se on rakastunut/harrastaa seksiä tuon toisen kanssa se ei rakasta/tarvitse minua enää!" (+Itkupotku raivarit heti, kun se tulee kotiin.) tai "Emme voi erota, koska olemme kymmenen vuotta sitten luvanneet olla ikuisesti yhdessä/lapset, joten minun on siedettävä ihan kaikkea vaikka olisin kuinka onneton ja tyytymätön." (jolloin helposti päätyy tekemään kumppanistaankin onnettoman sen sijaan, että yrittäisi tehdä niille asioille jotain.)

Tiedostakaa mitä haluatte, jottette yritä haukkua väärää puuta. Monisuhteisuutta on monenlaista. Mikäli seksi muiden kanssa on pääasiallinen syy suhteenne avaamisen avoin suhde tai swingaus olisivat ne johin suosittelen tutustumaan tarkemmin. Tinder on varsinkin heteroille apposen ammollaan helppoa seuraa ja swingaus piireissä kaikki muutkin ovat ensisijaisesti kiinnostuneita seksin harrastamisesta. Mikäli haluatte enemmän rakkautta ja ihmissuhteita polyamorinen suhde on varteenotettava vaihtoehto. Mikäli sekä että sekoittakaa em. ihmeessä, ette olisi ensimmäiset yhdessä tai eri kumppaneidensa kanssa swingaavat polyt. Teidostakaa myös, että voitte haluta eri asioita. Toinen voi kaivata polysuhteita ja toinen vain seksiä ja sitten neuvottelette miten saatte sen toimimaan.

Hankkikaa vertaistukiverkosto. Polymiitit, polyfoorumi, poly-FB-ryhmät, swing-vastaavat jne. Kunhan teillä on muutama/joukko ihmisiä joiden kanssa keskustellessanne kaikkian mahdollisia haasteita/ongelmia/vaikeuksia ei ensimmäisenä tungeta monisuhteisuutenne piikkiin ja mainosteta joka välissä miten teidän pitäisi olla monogaamisia. Jatkuva mollatuksi tuleminen on takuu varma tapa saada vahvinkin ihminen epäilemään itseään.

Ja viimeisenä: Älkää pitäkö kiirettä, mutta älkää myöskään jarruttako toisianne.

Ps Polykontekstiin spesifi erikoisvinkki: Älkää yrittäkö seurustella pariskuntana ja tietäkää mitä yksisarvisten metsästys on ja miksi se ei todellakaan ole hyväksyttävää. Esim: https://www.unicorns-r-us.com/